pondělí 11. října 2010

Na lodi Karla Schwarzenberga

Břeclavská posádka lodi strany Karla Schwarzenberga, zdá se, připlula z jiných krajin. TOP 09 přináší nové tváře kandidátů. Připlula s nákladem přehledného a srozumitelného volebního programu a bude jej v Břeclavi chtít vyložit.
Svěže vypadající kapitánku paní Patricii Hanušovou doplňuje první důstojník Radomír Bortlík a jeho zástupce Vladimír Gilány. Celé velení má ukončené vysokoškolské vzdělání, kapitánka je diplomovanou manažerkou, což se jeví jako vhodný předpoklad pro výkon funkce starosty. Je kandidátkou relativně mladou, přesto v rozhovoru působí politicky poměrně zkušeně a nenuceně. Celý případný radniční tým tak snad může vykonat úspěšně celou čtyřletou plavbu.
Program TOP 09 vychází primárně z principů, které vedly k jejímu založení. Mezi tyto principy patří zejména otevřenost veřejných úřádů, princip hospodárnosti a odpovědnosti při nakládání s majetkem města. Dalo by se tedy říci, že TOP 09 se zavazuje nemlžit při obhajobě městských výdajů, jak jsme tomu mohli být svědky doposud. Rovněž závazek dodržovat vyrovnaný rozpočet a v maximálně možné míře využít dotace poskytované EU jsou ekonomicky zajímavé. Chybí však opět konkrétní plány na jaké projekty tyto dotace využít. TOP 09 chce „eliminovat z hospodaření města prvky nahodilosti“ což dekódujme jako snahu při rozhodování o majetku města přemýšlet strategicky tedy v horizontu minimálně střednědobém. Toliko principiální sliby.
V dopravní politice přináší TOP 09 zajímavý pohled na řešení dopravní situace. Samozřejmě podpoří výstavbu obchvatu, nicméně hodlá řešit přetíženou dopravu ve městě změnou systému jejího řízení. Změna problémových křižovatek na kruhové objezdy a pravděpodobně vybudování systému jednosměrek v centru by mohlo břeclavské dopravě odlehčit za zlomkové náklady oproti obchvatu, který je ve hvězdách. Tedy plus pro TOP 09 za realismus.
Jakýsi „urbanistický“ program TOP se rovněž věnuje otázkám, jež najdeme v programech jiných uskupení jen ojediněle. Patří mezi ně usměrnění provozování reklamních ploch, sjednocení městských prostranství (patrně v rovině estetické) a zvelebení nevyužitých prostranství. Nechybí ani vytvoření dlouhodobé koncepce rozvoje Břeclavi a řešení havarijního stavu zámku.
V otázkách bezpečnosti navrhuje TOPka posílit roli městské policie a snižování počtu heren ve městě. Slibuje taky onen nekompromisní přístup vůči kriminalitě, vandalismu a výtržniství, oproti Pro regionu jej však doplňuje preventivní a integrační složkou.
Otevřená instituce městský úřad má být podle plánu TOP 09 více profesionalizována (na úkor politicky zaplňovaných funkcí pravděpodobně) a využívat moderní technologie při komunikaci s občany (tímto je zřejmě myšlen internet). Opět je v programu fráze o otevřenosti a naslouchání občanům, opět však chybí návrh na zavedení prvků přímé demokracie. Pokud to mají autoři programu na mysli, proč to neřeknou naplno? A pokud ne, pak je to je ta fráze.
Program TOP 09 je velmi egalitářský a to v té správné rovině, totiž rovině příležitostí. Zajistit rovné podmínky pro břeclavské podnikatele při žádání o městské zakázky a podporovat všechny věkové skupiny obyvatel je vyjádřením egalitarismu. Na rozdíl od ostatních kandidujících subjektů se tedy TOP nevěnuje jen skupině matek s dětmi a důchodců, ale navrhuje zatraktivnit Břeclav i pro ekonomicky aktivní obyvatelstvo. Navrhovaný rovný přístup k informacím, zdá se, není pro TOP jen nějakou postamteriální frází. Srovnejete s odkazem o přístupu k informacím v článku o Pro regionu.
Otázky sportu a kultury chce TOP 09 řešit v návaznosti na současné projekty. Podstatné je však to, že chce podporovat sportovní kluby spravedlivě. Co si pod tím představit? Snad jen to, že se nebude zvýhdňovat fotbalové MSK a hokejový klub na úkor ostatních sportů. TOP nechce podporovat „rozumné“ projekty jako jiné subjekty, ale projekty KVALITNĚ PŘIPRAVENÉ. Tento na první pohled nepatrný rozdíl v artikulaci má podle mé interpretace zásadní důsledky. Pokud je projekt připraven kvalitně, pak splňuje nějaké oficiální požadavky na něj kladené. Pod pojmem rozumný si lze představit i projekt kvalitně připravený, který ale podporu města nezíská, protože nebude v souladu s názorem (vkusem, …) toho, jenž projekt schvaluje.
A samozřejmě nechybí otázka trhu zemědělským zbožím. TOP chce obnovit tradici trhů (všimněte si množného čísla) výpěstků pro místní občany. Ne tedy jaksi „centralizovat“ obchod se zeleninou ve městě.