pondělí 16. dubna 2012

Násilí v centru Břeclavi


Internetem koluje zpráva o napadení patnáctiletého chlapce trojicí útočníků. Je zcela nepodstatné, zda útočníky byli Romové, mimozemšťané nebo lesní víly. Je důležité, jaké jsou podmínky toho, aby takový útok mohl být v Břeclavi uskutečněn. 

Iluze o práci městské policie si asi nedělá v Břeclavi už nikdo, snad kromě lidí zodpovědných za její fungování. Shodou okolností se nedávno městští strážníci rozhodli rozjet komunikaci na facebooku. Můžete se podívat: https://www.facebook.com/mpbreclav

Je ale komunikace s policií na facebooku opravdu to, co je úkolem městské policie? Realita je taková, že v Břeclavi MP dělá dobře jednu věc a tou je rozdávání botiček. Nově se snaží chytat lidi, kteří si dovolí vyhazovat odpad vedle plných kontejnerů, pomocí takzvaných fotopastí. Myšlenka dobrá, ale úkol pro policii?

Může se věnovat policie takovým věcem v situaci, kdy už nemůžeme říct, že napadení člověka v ulicích města, ve kterém žijeme, je výjimečné? Zaprvé ve městě žijí lidé, kteří se chtějí normálně v devět hodin večer projít, vyvenčit psa nebo si jít na ulici zapálit, aniž by s sebou museli mít zbraň nebo pepřový sprej. 

Potrapte svou paměť a vzpomeňte, kdy jste naposledy potkali strážníka městské policie na ulici. Z vlastní zkušenosti říkám, že jezdí výhradně auty, často takovou rychlostí, že je na kole předjedu. Zřejmě tedy nemají naspěch k nějakému přečinu. Naposledy jsem viděl strážníka o půl osmé ráno u školy, jak hlídal přechod. Chodil jsem tehdy ještě na gymnázium, už je to tedy asi 8 let. 
  
V kontextu včerejšího útoku se ptám: Proč není městská policie v ulicích města? Proč nemáme policisty na kolech? Proč nemáme policisty třeba na koních? Máme pochůzkáře? Kde jsou? Kdo bude hlídat bezpečí lidí, kteří v Břeclavi žijí? Batman asi nepřiletí, takže to dopadne tak, že nakonec vezme spravedlnost někdo do svých rukou, přijede nás lůza s oholenými hlavami zachránit? Nebo blaničtí rytíři?

Jestli jste dočetli až sem, vězte, že můj text se dostane až k panu starostovi. Sdílejte jej na sociálních sítích, protože pokud na současnou radnici nezatlačíme, tak se nebude dít nic. Vedle ohrožení holého života jsou nějaké dotace na bazén ničím, dejme to našim nejlepším zastupitelům vědět.