pátek 15. října 2010

Je pátek patnáctého

Je 14.08.
A teď hupky dupky do škol a jiných volebních místností. Ztrestejte minulé zatupitele za to co udělali špatně!
A přerozdělte sféry vlivu ve městě. A hlavně volte!

Perspetiva konce dymokracie. Nebo konec dymokracie bez perspektivy?

Do otevření volebních místností zbývají minuty. Abych se nevěnoval jen "velkým stranám", velice rychle se zaměřím i na Perspektivu pro Břeclav (dále jen PPB). Důvodem mého zájmu o tento marginální subjket jsou dvě věci. Zaprvé, kampaň Konec Dymokracie, kterou tento subjekt vede. Druhým důvodem je příběh renegátky paní Adámkové.
Paní Adámková byla odvolána z postu radního v minulém volebním období. Co za jejím odvoláním stálo se dá nyní těžko odhadovat. Způsobilo to, že paní Adámková je nyní v pozici Nemesis břeclavské politiky. Zda se tak bude i hcovat při jejím případném zvolení těžko předpovídat.
Druhý a mnohem zajímavější bod je marketing PPB. Kampaň Konec dymokracie má symbolizovat odchod současného starosty. Ten však odchází ze své vůle, PPB tedy prezentuje fakt jako svůj volební program, což je poněkud malicherné. Spíš bychom se měli ptát, co bude, až dymokracie skončí, co PPB nabídne. A především by PPB měla veřejně sdělit kolik jejich kampaň stála peněz. Jedná se totiž jeden z nejrozsáhlejších marketingových projektů ve městě. A jak jsem již předesílal v minulých dílech, PPB určitě nebude tím, kdo disponuje nějakými ohromnými prostředky.
Nakonec si vtéto souvislosti neodpustím komentář k webu PPB. Výborně otagovaný a zřejmě funkční systém vyhledávání, který ale je naprosto zmatený a zavádějící. Rovněž prezentování programu formou volebních novin je nešťastný,  ani já volič-analyzátor nebudu číst 8 stran textu psaného velikostí 10. Prostě proto, že se mi nechce.

Ale teď už k první trojici kandidátů.  Jedná se o Pavla Roučka, Jiřího Tichého a zmiňovanou Dagmar Adámkovou. Prezentace kandidátů PPB je zmatčná v pořadí kandidátů, tato trojice vychází z toho, co je napsáno na volebním listu. Opět se jedná ve všech třech případech o tři vysokoškoláky, tedy intelektuálně vybavené jedince. Ještě by mohli být vidět ve městě naživo, ne jen z plakátů. K osobám kandidátů snad není co dodat, jen jednička pan Tichý vapadá snad až příliš autoritativně na plakátu, jakoby nám chtěl nařezat. Takováto póza není úplně vlídná, že...
Samotný volební program má pouze pět stran, což už se dá, a je postaven zejména na srovnání Břeclavě s Hodonínem. Dovolil bych si upozornit, že ač jsou blízko u sebe, jsou Břeclav a Hodonín dvě různá města a recept jednoho nemusí fungovat v druhém. Každé město je stejně jako každý člověk jedinečné/ý a nemá smysl kopírovat, ale to vám snad nemusím osvětlovat.

Začněme městským tržištěm (jedním tzn. centrálním) přidejme zastavení výstavby supermarketů v centru, ale co je důležité, JEN DO TÉ DOBY NEŽ VZNIKNE OBCHVAT. Dalším velkým tématem je koupání, které považuju v éře zahradních bazénů za naprosto vedlejší téma, kterým se ale zabývají všechny subjekty v Břeclavi kandidující. Obecné proklamace o zvýšení bezpečnosti, zlepšení stavu zdravotnictví, otevřenosti MěÚ atd. již bylo popsáno hodně, pokud však chybí konkrétní návrhy, jde jen o slova. A volič volí ideje, ne jen prázdné slova a věty.
Obavy ze vzniku CHKO Soutok se projevily i u PPB v poměrně vtipné proklamaci: "Podpoříme rozumné plány péče ochrany přírody, respektující existenci lidstva. Nepodpoříme tedy projekt vyhlášení CHKO Soutok." Vtip spočívá v myšlence, že by CHKO nerespektovala existenci lidstva, to už je asi příliš silné prohlášení, nicméně vystihuje materialistickou podstatu programu PPB.

PPB chce světu (sic!) připomenout "zašlou slávu Břeclavi". Já se ale ptám, byla tu nějaká sláva? Když už tak sláva Kufnerova a ne Břeclavi. Aby bylo kde hledat, možná by to chtělo zůstat více na zemi. Vytvoření jednotoného designu a marketingových strategií by však mohlo městu jen pomoci.

A PPB jde ještě dál, chce reformovat volební systém tak, aby se volilo ve více volebních obvodech. Namísto jednoho (Břeclav) by vzniklo více obvodů (Břeclav, Stará, Ch.N.V., Poštorná). Tady se lze přít, zda jde o krok vpřed, systém poměrného zastoupení podle kterého se volí je více proporční v jednomandátových obvodech, tedy spíše o krok vzad. Subjekty by pak musel překračovat 5% klauzuli v jednotlivých obvodech, což by jen více tříštilo zastupitelstvo a způsobovalo nestabilitu vládnoucích koalic. Odkaz pro PPB: přečtěte si Lijpharta