středa 6. října 2010

Přežije Pro region rok 2010?

Dalším na ráně je doposud v radě města dominující sdružení Pro region-Evropští demokraté. Poslední dvě volební období jsou spojena s osobou starosty Dyma Piškuly, který se však nebude o tento post znovu ucházet.
Pro region je spojen v prvé řadě s podezřením, že využívá prostředky města ke své propagaci. V prvé řadě městské akce, podívejte se na video, měsíčník Radnice či SMS bránu, které se staly hlásnou troubou starosty a lidí v jeho okolí. Názor si raději udělejte sami.
Ale teď už k obsazení kandidátek. Jedničkou je Zdeněk Petr, bývalý učitel německého jazyka na Gymnáziu, v současnosti ředitel zimního stadionu Břeclav. Druhým mužem kandidátky je Pavel Dominik, současný 1. místostarosta a třetím mžem kandidátky je uličník z mládí a současný 2. místostarosta Martin Radkovič. Právě pan Radkovič proslul tím, že se prokazoval falešným maturitním vysvědčením a v současné době mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky za pozměňování úřední listiny. Martin Radkovič byl amnestován při Václavem Klausem. To však nic nemění na tom, že se dopustil trestného činu. (editováno autorem)  Máme tedy v čele kandidátky tři muže (žádné ženy, první ženu najdeme až na osmém místě) z toho dva vysokoškolsky vzdělané, kteří mezi sebou tolerují podvodníka. Co k tomu dodat...

Ale teď už k programu. Pro region prezentuje svůj program prostřednitvím kandidátky, což jej činí značně nepřehledným. Komu by se chtělo dobrovolně číst 24stránkový dokument, že? Přesto by to však mohlo svědčit o tom, že má Pro region program důkladně připraven. To však není tak úplně pravda, už při pohledu na úvodní "programové shrnutí". A připravte se i na trochu humoru, stačí jen rozkliknout odkaz uvedený výše.
Pro region chce snižovat dluhy po svých předchůdcích! No považte, po osmi letech vládnutí, to chce odvahu něco takového tvrdit. Stejně jako udržet vyrovnaný rozpočet. Nikde se už ale nepíše, že úvěry na investiční se "jaksi nepočítají" do rozpočtu a že město Břeclav má v současnosti úvěry ve výši zhruba 500 milionů korun.
Pro region chce stejně jako sociální demokracie navyšovat počty kamer ve městě a cituji: "Zvolit nekompromisní přístup k nepřízpusobivým občanům", tedy romům. Doufejme jen, že tak nekompromisní bude bude i ta preventivní část tohoto přístupu. Mezi bezpečnostní otázky patří rovněž hasiči, takže Pro region se ve svém programu zavazuje podporovat břeclavské dobrovolné hasiče.
Zadruhé, životní prostředí,chce Pro region zlepšit dovybavením dětských hřišť a vybudováním zámeckého parku? Otazník je tu z důvodu nesnadné interpretace věty: "Zámecký areál - místo pro odpočinek". Nikde ani slovo o tom, že tento areál mohl být nedávno ještě místem pro odpočinek turistů se stany a karavany. Nová cyklostezka do Lednice, překvapivě zelný trh v centru města a čisté město najdeme v programu také. Pro region chce vybudovat více parkovacích míst na sídlištích (snad ne na úkor již tak téměř nulového množství zeleně) a snižovat cenu centrálně dodávaného tepla. Zváště poslední bod zavání populismem, představa že SNIŽUJEME (ne zmrazujeme nebo připoutáme k inflaci) cenu tepla je zajímavá a kandidáti Pro regionu musí být výjimeční vyjednavači, pokud něco takového dokáží.
Kulturu ve městě chce radní parta řešit digitalizací kina, do kterého bohužel nikdo nechodí, protože z něj bolí zadek. Myslíte si, že břeclavské kino by mohlo konkurovat multiplexům a že přiláká lidi na blockbustery?  Nebo že by spíše mělo plnit funkci kulturně-osvětovou jako doposud? Diskutujte na facebooku. Další akce v areálu pod zámkem, to je programová položka číslo dva. Proč ne, ale co takhle zveřejnit jaké byly náklady města na tyto akce? Zpřístupnit židovskou obřadní místnost je konečně originální a tím pádem zajímavý projekt. Kdo z nás by takovou mystiku vynechal, že. Já ne. A podpora zajímavých projektů prostřednictvím dotací, co to znamená, tedy jak definuje Pro region zajímavé? Podle počtu divákůl nebo podle vyjádření někoho v kanceláři MěÚ?
Město vlídné k seniorům je program Pro regionu obsahující dokončení rekonstrukce tzv. Domova důchodců a podpora činnosti seniorských spolků. A pořádání jejich (rozuměj Pro regionu) kulturních akcí pro seniory. Proč ne, vždyť je to hezké. Ale já bych raději vzal babičku na nějaké pěkné divadlo...
Že Pro region nehodlá šetřit na dotacích je zjevné, podpoří i zajímavé sportovní projekty. Jaké, to už se nedozvíme. Udrží však sportovní třídy ve školách. Žádné IT nebo biologické třídy ale asi nebudou. Koupaliště se zrekonstruuje a vytvoří se skatepark a stezka pro in-liny, to vše se jistě stane pokud Pro region získá přes padesát procent hlasů.
Program pro školství je výčtem problémů se kterými se břeclavské školství potýká. Řešení těchto problémů ale program Pro regionu nenabízí, jen slibuje že je vyřeší. Ale je zcela legitimní ptát se JAK. Jak získáme více míst ve školkách, jak vrátíme dopravní hřiště do Břeclavi, jaké budou placené brigády pro studenty a konečně kdo zaplatí modernizaci školních jídelen?
Dopravní politika je v programu Pro regionu komická. Po osmi letech nám slibují, že vyvinou tlak na výstavbu obchvatu. A co se dělo doteď, v době konjunktury? Rovněž přesun autobusového nádraží je bodem programu, opět ale chybí důvod jeho přesunu a termín. Máme čekat dalších osm let? A řešení druhé spojky město-Poštorná povede kudy? Nebavíme se tu o obchvatu ve dvou bodech jednoho programu?
Navrhované vytvoření průmyslové zóny je rovněž téměř ve všech zkoumaných programech, opět ale chybí informace KDE by tato zóna měla vyrůst. A podpora cestovního ruchu je velké téma Pro regionu, proč jej více nerozvede. A co digitalizujeme a postavíme na náměstí přístě? Pálavu?

Sociálně demokratické poselství pro Břeclav

Ahoj, přináším další část předvolebního seriálu pro komunální volby 2010. Tentokrát se hodlám věnovat České straně sociálně demokratické. Vybral jsem ji proto, aby mě někdo neosočil z nadržování levici. V dnesšní části se budu věnovat lehkému srovnání, pokud to půjde. Přecejen ODS a ČSSD představují strany, které mají nejvíce zdrojů a nejpočetnější členskou základnu.

Tým sociální demokracie představuje na předních místech zkušenou, ačkoli pouze lokálně, politickou reprezentaci. Oldřich Ryšavý jako zkušený krajský zastupitel může zcela jistě nabídnout síť kontaktů s krajskou samosprávou, které by Břeclav pod jeho vedením mohla využít. Druhým mužem kandidátky je Jaroslav Parolek, který má zkušenosti se zastáváním postu břeclavského místostarosty. Na třetím místě kandidátky je Alena Ďurišová, manažerka Lázní Lednice. Všichni tři potencionální kandidáti ČSSD do rady města jsou tedy relativně připraveni takovouto funkci vykonávat, první dva jmenovaní jsou vysokoškolsky vzdělaní, tedy profesionálně poměrně kvalitní kandidáti.

Program břeclavské ČSSD je poměrně obecným dokumentem. Pod sloganem "Lepší město, lepší život" odkazují k sociálnímu směru postmaterialismu a podle toho i interpretuji jejich program. V záplavě obecných frází nic nepřekvapí. Právě obecnost programu ČSSD může být silnou stránkou kampaně (nikoho nenaštve nějaký výmysl), na druhé straně ale může jít o nedostatek idejí či o nepřipravenost jakéhokoli plánu pro město.
Hned prvním bodem programu je větší zapojení občanů do rozhodování, tedy institut městského referenda? Opět, jako u ODS, proč nesdělí ČSSD tuto informaci přímo? ČSSD tvrdí, že zefektivní chod města. Já se ale ptám: Jak to udělají? A pokud mají plán připravený, proč není součástí dokumentu nazvaného volební program?
Absurdní je plán zlepšit zdraví břeclavanů začleněním města do Národní sítě zdravých měst. Jakoby členství v nějaké organizaci mělo zlepšit naše zdraví. V sociální oblasti je ČSSD konkrtétní (!)- chce zrekonstruovat "Domov důchodců" a azylový dům, což je jistě chvályhodné. Je to však koncepční přístup? Není lepší podporovat zájmové organizace, které se o tyto služby postarají pravděpodobně efektivněji než město samo a navíc jsou schopny získávat peníze ze zdrojů mimo městský rozpočet? K dobru ČSSD přičtěme, že podpora neziskových organizací je součástí volebního programu.
V oblasti školství chtějí soiální demokraté zejména rozšířit a zkvalitnit síť školek, zlepšit výuku na školách a podpořit mimoškolní aktivity dětí a mládeže. Co to znamená je nasnadě, opět ale chybí to podstatné, tedy JAK to uděláme. Má obava je, že ředitelé škol dostanou peníze navíc, které budou použity zcela nekoncepčně, tak jak se ostatně většinou děje s dotacemi ve velké čáti případů. Takový návrh vytvořit síť komunitních hřišť po Břeclavi by sociálně demokratické straně slušel velmi, ale bohužel musíme se spokojit s pouhým "zkvalitněním".
Plán centralizovat kulturu, tedy vznik Městského kulturního centra, v Břeclavi bohužel sdílí i ČSSD, stejně jako podporu defacto vymírajícího folklóru.  Podstatné je, že ČSSD chce převzít přímé vlastnictví krytého bazénu a koupaliště, což bude znamenat další náklady pro město. Poslední bod se týká podpory sportu (interpretuji jako podporu břeclavských sportovních klubů), která má být určena primárně mládežnickým týmům. Žádné dotování místních třetiligových fotbalových hvězdiček z městského rozpočtu. Nebo se mýlím? Počkáme na reakci ČSSD.
Obchvat, cyklostezky, bezbariérovost - toť infrastrukturní priority ČSSD, stejně jako nové autobusové nádraží. Co je však opravdu zajímavé, že ČSSD chce rozšířit kamerový systém ve městě. Chcete být sledováni? Navíc v našem prostředí, kde nemusí být místo sledované kamerou označeno jak tomu je v západních zemích.
Stop budování hypermarketů doufejme už vyřešila iniciativa pana Miklína. Přesto je tento bod i v programu ČSSD. Podstatný je rovněž návrh regulovat hazardní hry ve městě, obzvláště ve stínu nedávných událostí opravdu stěžejní krok pro zvýšení bezpečnosti ve městě.
Bydlení a sociální demokracie se vždy rovná až bolševizujícímu přístup k majetku. V situaci, kdy máme v Břeclavi obrovské množství nových levných bytů chce ČSSD stavět tzv. "sociální byty". Boj proti sociálnímu vyloučení by snad mohl probíhat pomocí dotací občanům. Poslat stejné peníze, jen jiným kanálem (a i k jiným lidem, ne ke stavařům) a bez nutnosti spravovat další nemovitosti (a z toho vyplývající náklady). Toť jen má nelevicová poznámka.
Tržnice se zeleninou je, zdá se, evergreenem všech politických uskupení. Opět jsem v opozici, neboť si nemyslím, že se mi bude chtít do zeleniny přes půl města. Ale to je na vás, voličích. Vybudovat průmyslovou a přinést pracovní místa stejně jako podpora cestovního ruchu v programu ČSSD nechybí. Nicméně opět chybí návrh kde a jak velkou zónu a jak podporovat cestovní ruch. Vymyslí ČSSD nové miniatury?
Velké plus jinak opravdu obecného programu ČSSD tvoří závazek hospodařit s vyrovnanými rozpočty. V dalším bodu ale ČSSD připouští zvýšené úvěrové zadluženosti, pouze na projekty kofinancované z jiných zdrojů (EU, atd.). Tak jak to tedy s těmi penězi je? Restrukturalizace městského majetku vyplývá z jiných bodů programu a zřejmě by vedla zejména ke zvětšení bytového fondu.
Zaujala vás ČSSD? Diskutujte na facebooku