středa 13. října 2010

Lidová fronta pro Břeclav

Strana lidová zažívá svou agónii na celostátní úrovni, v regionech je ale stále schopna nabídnout poměrně kvalitní kandidáty. V posledním volebním období byla zastoupena pouhými dvěma zastupiteli, přesto však šlo o zastupitele velmi aktivní. A vykonávali svou úlohu velmi zodpovědně, kladli otázky a kritizovali. Video jak byl jednomu z těchto dvou "osin" odpojen mikrofon během jednání zastupitelstva při diskusi o zneužívání městských akcí pro regionem je zde. KDU-ČSL jako jediná spojuje tištěné materiály s elektronickou komunikací, konkrétně s FB a odkazuje na něj přímo na letáku. To se vám u jiných marketingově "velezkušených" borců a borkyň jen tak nepodaří.

Oněmi dvěma kovboji jsou Richard Zemánek a Miloš Petrů, oba bývalí učitelé na gymnáziu. Doplňuje je lékařka Bohumila Majtanová na 3. místě kandidátky, jedna z osmi žen kandidátky KDU-ČSL. Vzhledem k jejich opoziční aktivitě si dovolím tvrdit, že na post starosty by si mohli troufnout všichni zmínění, celá trojice je vysokoškolsky vzdělaná.
Co se týče programu, jde o zábavnou věc. Prvním bodem je "odprodej miniatur LVA zájemcům za pořizovací cenu (přednostně členům současné městské rady )", tedy takový vtípek na začátek. Zjevně je však jeho provedení myšleno vážně. Dále v oblasti financí lidovci navrhují hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, revizi smluv, snížení zadluženosti města, větší spolupráci s JmK a další. Program najdete tady.
Investice navrhují lidovci zaměřit na obchvat, cesty v zahrádkářských koloniích, koupaliště a mnoho dalších.
KDU_ČSL předkládá celý seznam investic s tím, že říká i kde, jak a že to nebude drahé. Zavazuje se také, že na investice v budoucnu nezapomene, tedy že se o to nechá stvořit bude i starat.
Program pro sport KDU-ČSL je nejlepší ze všech zkoumaných subjektů. Ponechme stranou, komu pronajme město koupaliště, to nás jako voliče nezajímá. Ale že bude podporovat mládežnický sport je chvályhodné (jen mi tam chybí to slovo výhradně) a pozor, PODPOŘÍ CYKLODOPRAVU ve městě! Žeby koncepční sportovně-dopravní politika?
Program pro městskou policii: "Městská policie se zaměří více na udžování pořádku než na dávání botiček" a její zvýšená aktivita proti rušení nočního klidu. A její zvýšená aktivita na místech s vyšší kriminalitou. Že by vás to napadlo taky? Ale kolikrát jsme to v těch programech viděli?
V interních záležitostech navrhuje KDU-ČSL zajímavé řešení, totiž agragaci zájmů jednotlivých městských částí-tzv. osadních výborů, které by měly reprezentativní zastoupení při jednáních s vedením města.
Pokud doposud byl program lidové strany překvapivě kvalitní, v oblasti kultury bohužel prezentuje tu rigiditu, na kterou jsme u klerikálů zvyklí. "Podpora akcí pro střední a starší generaci" diskriminuje tu mladší generaci. Samozřejmě zaměření na folklór a vybudování nesmyslného projektu Městského kulturního centra, které se začíná jevit jako záminka pro koupi betonového monstra-kulturního domu.
pozitivně zase působí bod školské politiky, kdy lidovci chtějí podpořit občany, kteří by sami vedli školku. Současně však chtějí zvýšit počet míst v mateřských školách, což znamená platit dvěma konkurentům (pokud tedy půjde o peníze). ředsto nápad s podporou matřských škol vedených matkami se zdá jako vynikající a výhodný pro všechny.
Propagovat město chtce KDU-ČSL tím, že změní vzhled stránek města. Už samotný koncept, který najdete na www.breclav.cz je nesmyslný. Pochvala pro KDU, že vnímá jako jedna z mála toto neefektivní neestetično. Obnova kempu a vybudování muzea kultury Podluží podle KDU-ČSL bude efektivnějším nástrojem pro lákání turistů než miniaturizování okolí. Namísto centralizované tržnice navrhuje KDU obnovit tradici farmářských trhů. Stačí vám to?

Rudá armáda z jihu Moravy nikam nespěchá

Pro ty z vás, kdo by chtěli volit Komunistickou stranu mám připraveny opravdu zajímavá zjištění. Zaprvé bych vám nařezal na holou tak moc, abyste nemohli jít k volbám. Maximálně tuto ideologii odsuzuji a otevřeně vám to na začátku říkám.
Počínání břeclavské KSČM v oblasti reálné politiky ale není výrazně ovliněno stalinistickou ideologií strany samotné. KSČM praktikuje pragmatickou realpolitik, od roku 2006 v opozičních řadách.
Samotné personální kandidátky vyzývá nevolit komunisty. Jedničkou je pan Leopold Novák, důchodce. Dvojkou paní Adriana Lehutová, zaměstnanec. Trojkou pan Stanislav Blažej, důchodce. Kvalifikace pro výkon postu starosty? Paní Lehutová asi nedostatečně, neboť jako zaměstnanec těžko bude mít zkušenosti a schopnosti potřebné pro řízení města. A pánové důchodci? To nechejme otevřené... Byl bych nerad obviněn z nějakých projevů ageismu, ale rozdíl mezi energickým třícátníkem a člověkem v podzimu života bude zřejmě ve výkonnosti jakož i v množství nových myšlenek, které by mohl městu přinést a tím je obohatit. Věkový průměr kandidátů KSČM dle mého propočtu je 57,3 roku. Co přinese zvolení takovéto kandidátky nového?
Jak jsem již předesílal, program KSČM je postaven poměrně realisticky. Samotná brožura je poměrně zajímavě postavená, nechybí dopis občanům města a je složena z programu místní organizace KSČM a z priorit (pravděpodobně) „VELKÉ“ KSČM, tedy centra. Což nás asi nikoho z míry už nevyvede, že?
V sociální oblasti nabízí zejména zvýšení kapacity školek a Domova důchodců (zajistí pravděpodobně město ze svého rozpočtu) a výstavbu startovacích bytů pro mladé rodiny.
Proti tomu postavme slib vyrovnaného rozpočtu města a dokonce snižování jeho zadluženosti, který najdeme v tom stejném programu. Připočtěmě koupi velkého kulturního městem a jeho provozování, výstavbu „malé“ varianty obchvatu a dokonce levnější MHD. Kde hodlá KSČM vzít prostředky se v programu nepíše.
Omezení hazardu a zvýšení bezpečnosti jako priority bezpečnostní politiky. Ale pozor, co je vtipné stejně jako komunisté zregulují hazard ve městě tak zredukují i distribuci drog. Na vyhlášku zakazující prodávat drogy na ulici už se těším, ta toho spoustu vyřeší.
Zveřejňování monitoringu životního prostředí (v programu je napsáno Životní prostředí s velkým Ž, zřejmě aby vynikl pozitivní vztah KSČM k prosředí v němž žijeme) jako základ otevírání MěÚ směrem k lidem je naopak poměrně dobrá myšlenka, dotkne se sice malých věcí jako souseda co topí mazutem, ale někde se začít musí.
A samozřejmě nechybí vybudování tržnice pro prodej zemědělských produktů, což je hit letošních voleb. Mě nedostanou ;)