čtvrtek 18. října 2012

Jak se chovat v parku aneb co nemůžeme dělat v našem městě


Pět kroků břeclavským parkem podle nového "provozního řádu"

Radnice vydala novou směrnici chování v parku. Protože nebylo jasné jak ji vykládat, strhla se diskuse, zejména o otázce možnosti vstupu na trávník. Orgány nejdříve říkaly, že vstupem na trávník jej poškozujete, pak ale začaly obracet rychlostí přímo úměrnou počtu nesouhlasných komentářů na facebooku. Podívejte se na diskusi z 3.10. V současnosti na trávě (asi) sedět můžete

1.Vstoupit můžete mezi desátou a šestou ranní. V noci parkem nesmíte projít, z jakého důvodu není jasné. Pravděpodobně pro Vaši bezpečnost. Leč Vám to nikdo nevysvětlí.

2. Teenageři sedí na opěradlech laviček. Vyvinula se móda takovéhoto sezení, vypadá to asi drsně. Když je něco pro teenagery móda, je to silnější než oni sami. Pomůže zákaz?

3. Když si sednu na trávník, tak ho poškozuji. Jistě, trávu tlak zabíjí, ale město zaměstnává člověka (můžete tipovat který z nich to je), který o park pečuje a platí jej z rozpočtu, stejně jako zavlažovací systém, který trávník drží při životě. Tak proč bych si neměl sednout na trávu?

4. Lidé se v parku vyprazdňují. Nejsem žádný Angličan, abych močil na kdejaký živý plot. Přesto se musím přiznat, že jsem několikrát vykonal malou potřebu pod keři v parku, a to z jednoho prostého důvodu. V parku ani poblíž nejsou veřejné toalety, jejichž zřízení by bylo logickým krokem k zamezení lidem vyprazdňovat se v parku. Spolu s pokutami.


Veřejné toalety v Amsterdamu

5. Zakazuje se rušit klid hlukem a křikem. Nesmějí se zde zdržovat lidé pod vlivem alkoholu. První část de facto znamená, že pokud chcete jít do parku s dětmi, musíte je nadopovat aby nekřičely. Teoreticky se za hluk dá označit hudba, takže díky novému řádu lze zakázat v parku hudbu.
A zdržovat se někde pod vlivem alkoholu? Dostanu dýchnout? A co když odmítnu? Budu považován za opilého a proviním se přestupkem? Bohužel žádný zákon zatím nezakazuje být opilý (chtěl jsem říct naštěstí), a proto to nemůže zakázat ani město ve veřejně přístupném parku. Velice rád bych se zúčastnil soudního sporu, který by se snažil vymoct „nový řád“ právně.

Podívejte se na fotogalerii Zpráv z města Břeclavi, která zachycuje jedno odpoledne v parku. 

Shrnuto


Nový řád je právní paskvil, který porušuje základní právní principy a odporuje principu rovnosti před zákonem, pokud bude aplikován "jen na někoho". Opravdu nic se nestane, když porušíte jakékoli ustanovení tohoto nového řádu. Nemůže Vám být zakázán vstup do parku (což by bylo mnohem lepší řešení než obecná sada pravidel na základě kterých budou městskými strážníky „umravňováni“ lidi, kteří nevypadají „normálně“). Pokud tedy hodláte riskovat blokovou pokutu.

O nulovém efektu pokut si ani nemusíme vykládat, pro lidi s nulovými příjmy pokuty nehrajou významnější roli. A proto, ve výsledku si myslím, že tato nová norma bude sloužit výhradně k šikanování lidí, kteří do parku chodí, chodí tam rádi a chovají se slušně.

Nabízí se otázka, proč nevyřešit bývalou stravovnu ČD (fotky), která je noclehárnou lidí, kvůli kterým se tato opatření údajně zavádějí? Není lepší se věnovat zdroji problému i jeho následkům?