pondělí 23. dubna 2012

Dlouhý nos břeclavského starosty

Starosta Břeclavi vydal prohlášení k událostem minulého týdne. Pan starosta opět odsoudil čin, který odsoudili snad všichni, kdo o něm vědí. S jeho prohlášením, že "všichni máme stejné cíle" asi lze souhlasit, otázkou ale zůstává, do jaké míry se cíle občanů a současných politiků v Břeclavi shodují. 

Je smutné, že až po totálním vyhrocení situace starosta města prohlašuje: "zvýšíme dozor v ulicích Břeclavi". Namístě je určitě se zeptat, co dělali radní za celou dobu jejich mandátu až doposud, když všechny strany a hnutí měly ve volebních programech zlepšení bezpečnostní situace ve městě. Proč radnice nepožadovala "... po kraji a státu požadovat zvýšení finančních prostředků pro Policii České republiky i pro města ... ", jak dělá teď. 

Proč se Břeclav až po této události rozhodla "požadovat nové veřejné osvětlení", když občané už asi rok na facebookovém profilu města požadují jeho opravy a funkčnost. Zničehonic začíná tma vadit? Nebyl čas na přípravu projektu rekontrukce veřejného osvětlení? Nebo takový projekt už existuje?
Starosta říká ve svém prohlášení: "musíme přehodnotit priority města". Znamená to tedy, že doteď nebyla bezpečnost obyvatel prioritou města? To zní jako alarmující zjištění. Co tedy byly priority města doteď? V jaké oblasti nastal nějaký zásadní posun, který zastínil bezpečnostní politiku? 

Navýšení rozpočtu městské policie je evidentně nutností a snad správným krokem, otázkou ale je, na co prostředky navíc půjdou. Slibované navýšení množství strážníků je logickým krokem, jejich zviditelnění také. Bylo by ale dobré, udělat také analýzu fungování městské policie a zjistit, zda fungovala a funguje policie optimálně. Že se na takovém návrhu shodnou i opoziční zastupitelé je ve stínu událostí minulého týdne pravděpodobné, pokud se ovšem nepodaří tuto agendu natahovat tak dlouho, až se na útok na Petra zapomene.


Na své "Okrskáře" jsme asi zvědaví všichni, už se těším až si za mnou policista přisedne na zahrádce restaurace a zeptá se mě, co mě tíží, co jsem viděl a jestli mi někdo neukradl v poslední době kolo. Zajímavý bude hlavně početní stav těchto okrskářů, počítám-li dobře, 4 "čtvrtě" = 4 strážníci. A rozhodně se těším na reklamu na tyto policisty " Budete znát jeho obličej díky plakátům či zveřejnění fotografie na webu města ...". Největší zájem alespoň u mě vzbuzují "preventivní projekty" a těším se, až si přečtu jejich věcné záměry. 


Nejlepší na celém prohlášení je samozřejmě závěrečná lež, totiž slova, že: "Od samého začátku jsem akci podporoval." To je samozřejmě lež jako věž, důkaz tady a tady. Za podporu se tedy pokládá asi i situace, kdy svolám právníky a ptám se jich, jak zakázat pochod, který podporuji. Když právníci řeknou, že řádně již nahlášenou akci nelze de facto zakázat, tak začnu lhát. Pamatujete si, komu začal růst nos vždy když lhal?





Závěrem musím říci mí milí břeclavané, že jsem poměrně hrdý na to, jak protesty proběhly. Přes vlnu nechutností, jimiž se naplnil internet během týdne, proběhl protest v klidu a snad splnil svůj účel. Nyní nezbývá než nepolevit ve vzájemné spolupráci ale i v kritice úředníků a politiků, protože jak jsme v neděli dokázali, Břeclav je naše město. Můžete to dát radním pocítit v následujících týdnech během setkání se starostou a městskou policií.




Žádné komentáře:

Okomentovat